IJzeren Man Vught

Boslaan 49
5263 NX Vught

+31 (0)73 657 20 93
info@ijzerenman.nl

Schaatsen op de IJzeren Man??

Winterse taferelen met een dichtgevroren plas. We maken het helaas niet elk jaar mee.
Zou het er deze winter dan van gaan komen? Via deze pagina houden we je zo goed mogelijk op de hoogte. 

Updates
21 januari 2019 | Op dit moment kan er (nog) niet geschaatst worden op de IJzeren Man in Vught. De update van de Vughtse IJsclub: "Hoe dik is het ijs? Bij dalende temperaturen stijgt het aantal vraagjes over de ijsdikte op de IJzeren Man. "Kunnen we er al op?" Volg het nieuws van de ijsmeester op de website van de Vughtse IJsclub. Het ijs wordt pas goedgekeurd vanaf 10cm dikte. Dit is de KNSB norm voor 'veilig' ijs. Let op het blijft natuurijs. Diktes en condities kunnen wisselen en begeven op natuurijs blijft altijd voor eigen risico. Wij doen ons best om het ijs zo goed mogelijk te verzorgen."

22 januari 2019 | Update ijsmeester: "Weinig ijsaangroei afgelopen nacht. Twee centimeter, gemeten vanaf de steiger, wat verder op de plas. Nu nog maagdelijk zwart en de sneeuw gaat het niet beter maken. Een no go en dat blijft het."

23 januari 2019 | Update ijsmeester: "De sneeuw heeft een eind gemaakt aan wat een mooie ijsvloer leek te gaan worden op de IJzeren Man. 2 tot 3 cm onbegaanbaar fondant-ijs met vastgekoekte sneeuw."

Schaatsen op de IJzeren Man??

Tips voor schaatsen op natuurijs

Mocht de IJzeren Man nog dichtvriezen en wil je gaan schaatsen? Lees onderstaande tips (bron: KNSB):
✔ Zorg dat je op ’goedgekeurd’ ijs schaatst. Op schaatsen.nl/natuurijs vind je welke natuurijsbanen open zijn. 
✔ Let op kleurveranderingen, randen en scheuren in het ijs. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn. 
 ✔ Let ook op scheuren in het ijs. Probeer zoveel mogelijk dwars met je schaats over de scheuren heen te gaan.
✔ Let extra op bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken, daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig. 
✔ Houd voldoende afstand van elkaar. Rijd nooit naast elkaar, maar altijd achter elkaar met voldoende (10 meter) tussenruimte. 
✔ IJs aan de walkant, vooral de kant waar de zon op schijnt, is altijd zwakker. Neem een grote stap als je van de wal het ijs op stapt en kijk waar anderen veilig het ijs opgegaan zijn.
✔ Wees altijd op je hoede voor windwakken. Vaak worden windwakken aangegeven door een rand, die een andere kleur (geelwit) heeft.
✔ Pas bij een laagstaande zon extra op, want dan raak je snel verblind, waardoor je de randen van een windwak nauwelijks of te laat ziet.
✔ Wees extra waakzaam bij mist i.v.m. onvoldoende zicht op grote wakken en zwakke plekken van het ijs.
✔ Zorg dat je voor het donker thuis bent. In het donker schaatsen is per definitie levensgevaarlijk. Je kunt slecht en zwak ijs niet herkennen en mocht je door het ijs zakken, dan kun je je in het donker niet of slecht oriënteren. En als dat laatste gebeurt, tasten ook de hulpverleners letterlijk in het duister waar ze moeten zijn om je te kunnen helpen.
✔ Ga nooit schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt. Als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen.
✔ Ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan.
✔ Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.
✔ Ga bij twijfel altijd terug. Het is altijd beter veilig terug te keren dan het onbekende risico aan te gaan, ook bij vermoeidheid. 

Tips voor schaatsen op natuurijs