IJzeren Man Vught

Boslaan 49
5263 NX Vught

+31 (0)73 657 20 93
info@ijzerenman.nl

2021: Schaatsen op de IJzeren Man!

Winterse taferelen met een dichtgevroren plas. We maken het helaas niet elk jaar mee. Het ijs wordt pas goedgekeurd vanaf 10cm dikte. Dit is de KNSB norm voor 'veilig' ijs. Let op: het blijft natuurijs. Diktes en condities kunnen wisselen en begeven op natuurijs blijft altijd voor eigen risico.

Updates
15 februari 2021 | De schaatspret is voorbij. Het is weer aan het dooien. Dit betekent dat het ijs niet meer veilig is om te betreden. Het was een topweekend!

14 februari 2021 | Goed nieuws! Met overal 11 tot 12 cm ijs is veilig schaatsen bij de IJzeren Man in Vught mogelijk. Het ijs is goedgekeurd door de ijsmeesters.
Kom je vandaag schaatsen? Kom dan alstublieft lopend of met de fiets. De parkeerplaats is vol! Let wel: schaatsen is altijd op eigen risico. 

13 februari 2021  | De ijsmeesters meten vanochtend 9,5 tot ruim 10 cm. Het ijs is hiermee nog nét niet goedgekeurd. Schaatsen is op eigen risico. Wees voorzichtig!

12 februari 2021 | Er is vanmorgen 7 tot 8,5 cm dikte gemeten met 7 cm langs de boulevard en het Strandbad. Veilig ijs is er pas vanaf 10 cm. De VIJC keurt daarom vandaag het ijs nog niet goed.

11 februari 2021 | Waarschuwing: na een tegenvallende bewolke nacht werd vandaag 4,5 tot 5cm gemeten. Dit is absoluut onvoldoende om veilig te kunnen schaatsen. De ijsmeesters adviseren: "Blijf alstublieft van het ijs weg. Heb nog even geduld. Er kan nog niet veilig geschaatst worden.". 

10 februari 2021 | Op dit moment kan er (nog) niet geschaatst worden op de IJzeren Man in Vught. De update van de Vughtse IJsclub: "Hoe dik is het ijs? Bij dalende temperaturen stijgt het aantal vragen over de ijsdikte op de IJzeren Man. "Kunnen we er al op?" Volg het nieuws van de ijsmeester op de website van de Vughtse IJsclub. De IJzeren Man ligt inmiddels dicht met vrijwel overal een ijslaag van 3 cm. Een hoopvolle ontwikkeling dus richting de vereiste 10 cm."

Foto door: Philippe Guillaume

2021: Schaatsen op de IJzeren Man!

Niet schaatsen maar wel lekker naar buiten?

Niet schaatsen, maar wil je wel naar buiten voor een frisse neus? Loop of fiets dan vooral langs het IJzeren Man Strandbad. De ideale locatie als start-/eindpunt voor jouw tocht door de natuur. Heb je het rondje IJM al eens gelopen? In een uurtje loop je helemaal rondom de plas (±4,5km) en word je getrakteerd op prachtige natuur en een fotowaardig uitzicht.

Een warm drankje of soepje, lekker broodje of welverdiende wafel haal je bij het IJM Strandbad. Op het park bij de Kiosk of aan de buitenzijde bij het afhaalloket. In verband met de geldende maatregelen is horeca enkel toegestaan op 'to-go' basis. 

Enjoy!

Niet schaatsen maar wel lekker naar buiten?

Tips voor schaatsen op natuurijs

Mocht de IJzeren Man nog dichtvriezen en wil je gaan schaatsen? Lees onderstaande tips:

✔ Zorg dat je op ’goedgekeurd’ ijs schaatst. Op schaatsen.nl/natuurijs vind je welke natuurijsbanen open zijn. 
✔ Let op kleurveranderingen, randen en scheuren in het ijs. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn. 
 ✔ Let ook op scheuren in het ijs. Probeer zoveel mogelijk dwars met je schaats over de scheuren heen te gaan.
✔ Let extra op bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken, daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig. 
✔ Houd voldoende afstand van elkaar. Rijd nooit naast elkaar, maar altijd achter elkaar met voldoende (10 meter) tussenruimte. 
✔ IJs aan de walkant, vooral de kant waar de zon op schijnt, is altijd zwakker. Neem een grote stap als je van de wal het ijs op stapt en kijk waar anderen veilig het ijs opgegaan zijn.
✔ Wees altijd op je hoede voor windwakken. Vaak worden windwakken aangegeven door een rand, die een andere kleur (geelwit) heeft.
✔ Pas bij een laagstaande zon extra op, want dan raak je snel verblind, waardoor je de randen van een windwak nauwelijks of te laat ziet.
✔ Wees extra waakzaam bij mist i.v.m. onvoldoende zicht op grote wakken en zwakke plekken van het ijs.
✔ Zorg dat je voor het donker thuis bent. In het donker schaatsen is per definitie levensgevaarlijk. Je kunt slecht en zwak ijs niet herkennen en mocht je door het ijs zakken, dan kun je je in het donker niet of slecht oriënteren. En als dat laatste gebeurt, tasten ook de hulpverleners letterlijk in het duister waar ze moeten zijn om je te kunnen helpen.
✔ Ga nooit schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt. Als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen.
✔ Ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan.
✔ Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.
✔ Ga bij twijfel altijd terug. Het is altijd beter veilig terug te keren dan het onbekende risico aan te gaan, ook bij vermoeidheid. 

Wees voorzichtig & warm tijdig op!

Bron: KNSB, foto:Jolanda Linckens

Tips voor schaatsen op natuurijs