FAQ IJM Klimbos

Klimbos & nettenpark

Kom jij gezellig klimmen in het ruim 2 kilometer lange klimbos of klauteren in het ruim 700m2 grote nettenpark? Tof! Om goed voorbereid aan de ingang te verschijnen vind je hieronder een verzameling van de meest gestelde vragen. Heb jij toch nog een andere vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Beleef het zelf in het grootste klimbos van de Benelux: IJzeren Man Klimbos, Vught (Noord-Brabant)
Veelgestelde vragen IJM Klimbos
Klimbos
Waar bestaat het IJM Klimbos uit?

Het IJM Klimbos bestaat uit het klimbos & het nettenpark. Voor beide onderdelen dien je aparte entreetickets te kopen. Een ticket voor het klimbos geeft dus geen toegang tot het nettenpark en andersom.

Hoeveel klimroutes zijn er?

Het IJM Klimbos bestaat uit 15 klimroutes & ziplines. Goed voor 2-2,5u klimplezier!

Hoeveel verschillende onderdelen kan ik doen?

We zijn niet zomaar het grootste klimbos van Nederland. Het IJM Klimbos bestaat namelijk uit meer dan 135 verschillende klimonderdelen. Gaaf!

Zijn er makkelijke en moeilijke klimroutes?

Jazeker, wij hebben vier verschillende moeilijkheidsniveaus. De groene routes zijn het gemakkelijkst, gevolgd door blauw, rood en zwart. Wij raden aan om te starten met een makkelijk parcours en dit op te bouwen naar een moeilijker parcours.

Geldt er een minimumleeftijd, -lengte en/of -gewicht om te mogen klimmen?

Iedereen met een minimale lengte van 1.35m en een minimum leeftijd van 8 jaar kan deelnemen aan het klimparcours. Uitzonderingen zijn personen zwaarder dan 120kg of groter dan 2.05m. Let wel: kinderen t/m 11 jaar dienen begeleid te worden door iemand ouder dan 16 jaar. Hiervoor geldt minimaal 1 begeleider per 3 kinderen.

Ik ben jonger dan 13 jaar. Mag ik zelfstandig komen klimmen?

Ben je jonger dan 12 jaar? Dan mag je helaas niet zelfstandig komen klimmen. Kinderen t/m 11 jaar dienen namelijk begeleid te worden door iemand ouder dan 16 jaar. Hiervoor geldt minimaal 1 begeleider per 3 kinderen. Dit is nodig voor wat extra hulp bij een aantal van de hindernissen. Deze begeleider dient tevens in het bezit te zijn van een geldig klimticket.

Entree & tickets
Zijn er Klimbos/Nettenpark cadeaubonnen te koop?

Jazeker! Deze zijn te koop bij het IJzeren Man Strandbad. Superleuk om te geven bij een verjaardag of de feestdagen.

Let wel: kinderen van 8 t/m 11 jaar dienen in het klimbos begeleid te worden door een volwassene (16+). Hierbij geldt 1 volwassene per 3 kinderen. Deze persoon klimt mee en dient dus ook in het bezit te zijn van een geldig klimticket. Daarnaast gelden er andere tarieven in het zomerseizoen dan in de winterseizoen. In het Nettenpark geldt dat kinderen van 3 t/m 5 jaar begeleid dienen te worden door iemand van 12+.

Zit entree tot het Strandbad inbegrepen bij een klimbos en/of nettenpark-ticket?

De ingang van het IJM Klimbos & Nettenpark is op het Strandbad waardoor je in het bezit moet zijn van een geldig entreebewijs tot het Strandbad om bij de ingang van het klimbos en nettenpark te kunnen komen (dit geldt dus ook voor toeschouwers). Je kunt dit entreebewijs samen met je klimbos en/of nettenpark ticket kopen of hiervoor jouw Strandbad-abonnement gebruiken.
Door toegang te betalen aan het Recreatiepark kan je de gehele dag gebruik maken van alle nodige faciliteiten. Denk hierbij aan de toiletten, omkleedruimtes en onze kiosk. Met een geldig toegangsbewijs tot het Recreatiepark mag je de gehele dag (tot sluitingstijd) blijven en ook gebruik maken van de speeltuin, het strand en alle andere mogelijkheden.

Let op: ook als toeschouwer bij het klimbos/nettenpark dien je in het bezit te zijn van een geldig entreeticket tot het Strandbad voor toegang tot het recreatiepark.

Wat zijn de entreeprijzen en hoe lang mag ik dan klimmen?

Bekijk hier alle entreeprijzen. Een ticket voor het IJM Klimbos betekend dat je vanaf de gereserveerde starttijd, 2-2,5 uur de tijd hebt om te klimmen. Een ticket voor het Nettenpark telt onbeperkt voor de dag dat het ticket geldig is.

Is het nodig om te reserveren voor toegang tot het klimbos?

Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Wij hanteren namelijk een maximum aantal personen per starttijdstip. Om in het klimbos te klimmen moet je een starttijd reserveren. De makkelijkste manier is om dit via deze website te doen. Het is ook mogelijk om ter plekke aan de kassa een starttijd te reserveren.

Tickets voor de Vrije val (alleen mogelijk i.c.m. met het klimbos) en het Nettenpark zijn beide op basis van beschikbaarheid zowel online als ter plekke bij de kassa te koop.

Kan ik bij de kassa contant betalen?

Bij de kassa van het Strandbad is het mogelijk om contant of per pin te betalen. Op het Recreatiepark zelf (Strandbad & Klimbos) geldt ‘pin-only’.

Wij zijn met een grote groep. Krijgen wij groepskorting?

De prijzen voor het klimbos zijn dusdanig scherp geprijsd dat er geen groepskorting geldt wanneer je met een grote groep komt. Goed om te weten is dat je vanaf 35 personen ook buiten de reguliere openingstijden kunt komen klimmen (op reservering).

Hoe groot moet ik zijn om te mogen klimmen?

Iedereen met een minimale lengte van 1.35m en een minimum leeftijd van 8 jaar kan deelnemen aan het klimparcours. Uitzonderingen zijn personen zwaarder dan 120kg of groter dan 2.05m. Let wel: kinderen t/m 11 jaar dienen begeleid te worden door iemand van 16 jaar of ouder. Hiervoor geldt minimaal 1 begeleider per 3 kinderen.

Voor het Nettenpark geldt de regel dat je minimaal 3 jaar oud moet zijn. Kinderen t/m 5 jaar mogen enkel onder begeleiding het nettenpark betreden (minimaal 1 persoon van 12+ jaar per 5 kinderen). De begeleider dient ook in het bezit te zijn van een geldig nettenparkticket. Dit ticket is voor één persoon. Hiermee is het dus niet mogelijk om tussentijds van begeleider te wisselen, zonder daarvoor een extra ticket te kopen.

Voor alle specifieke eisen om deel te nemen verwijzen wij je graag door naar de huisregels.

Is het mogelijk om online te reserveren, maar op de dag zelf pas te betalen?

Nee, bij een online reservering dien je direct te betalen. Groepen tot 20 personen dienen online te reserveren. Bij groepen groter dan 20 personen kun je telefonisch of per mail reserveren (klik hier voor het contactformulier) en ontvang je een factuur voor de betaling óf kun je ter plekke aan de kassa betalen. We vernemen graag vooraf jullie keuze.

Wij zijn toch met minder personen geweest, kan ik mijn geld terug krijgen?

Aangeschafte tickets gelden op de gekozen datum op het gereserveerde tijdstip. Zijn jullie toch met een persoon minder geweest? Dan ontvang je achteraf geen geld terug. De entreebewijzen worden niet teruggenomen, uitbetaald, vervangen of verlengd. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent of vraag iemand anders mee.

Weet je minimaal 48u vooraf al dat jullie onverhoopt niet kunnen komen? Ook dan worden de tickets niet teruggenomen, uitbetaald of vervangen maar is het wel mogelijk om jullie tickets te verplaatsen. Dit kan enkel telefonisch of per mail. Wel dien je dan direct een nieuwe datum en nieuw tijdstip door te geven. Let wel: dit geldt voor de gehele reservering. Het is niet mogelijk om een deel van de tickets te verplaatsen.

Openingstijden
Wat zijn de openingstijden van het IJzeren Man Klimbos & Nettenpark?

In de schoolvakanties | ruimere openingstijden. Bekijk de actuele beschikbaarheid hier.

Zomerseizoen, buiten de schoolvakantie | Het klimbos en nettenpark zijn in het zomerseizoen (april t/m september) geopend op woensdag, zaterdag & zondag van 12.00 – 17.30 (klimbos)/18.00 (nettenpark) uur. De laatste starttijd voor het klimbos is om 15.00 uur. In de zomervakantie zijn het klimbos en nettenpark dagelijks geopend!

Winterseizoen, buiten de schoolvakantie | Het klimbos en nettenpark zijn in het winterseizoen (oktober t/m maart) geopend op woensdag, zaterdag & zondag van 12.00 – 17.00 uur. De laatste starttijd voor het klimbos is om 14.30 uur. In verband met onderhoud zijn zowel het klimbos & nettenpark van 8 januari 2024 t/m 9 februari 2024 gesloten.

Kan ik ook op andere dagen in het klimbos komen klimmen?

Voor groepen van minimaal 35 deelnemers is het ook mogelijk om te komen klimmen op dagen/tijden buiten de reguliere openingstijden. Indien je hier meer informatie over wenst of wilt reserveren, neem contact met ons op.

Het is slecht weer. Gaat mijn reservering gewoon door?

Zeker. Ook bij een beetje regen kan er gewoon geklommen worden! Wij raden aan om zelf de weersvoorspellingen in de gaten te houden en je kleding daarop aan te passen. Pas bij hevige wind en onweer is het onveilig om het klimbos te betreden en zal het IJM Klimbos tijdelijk sluiten. Mocht er onweer zijn voorspeld dan houden we dit nauwgezet in de gaten. Een onweersbui duurt over het algemeen geen hele dag dus zodra het weer veilig is, gaat het park gewoon weer open.

Nettenpark
Wat zijn de openingstijden van het IJzeren Man nettenpark?

In de schoolvakanties | nettenpark dagelijks geopend! Bekijk de actuele beschikbaarheid hier.

Zomerseizoen | Regulier is het park in het zomerseizoen (april t/m september) geopend op woensdag, zaterdag & zondag van 12.00 – 17.30 uur open voor klim- en klauterpret. Het laatste starttijdstip is 15.15 uur. In de zomervakantie is het park dagelijks geopend.

Winterseizoen | Regulier is het park in het winterseizoen (oktober t/m maart) geopend op woensdag, zaterdag & zondag van 12.00 – 17.00 uur. Het laatste starttijdstip is 14.45 uur. In verband met onderhoud zijn zowel het klimbos & nettenpark van 8 januari 2024 t/m 9 februari 2024 gesloten.

Geldt er een minimumleeftijd of -lengte voor het nettenpark?

Voor het Nettenpark geldt de regel dat je minimaal 3 jaar moet zijn. Kinderen t/m 5 jaar mogen enkel onder begeleiding het nettenpark betreden (minimaal 1 persoon van 12+ jaar per 5 kinderen).

Wat is een nettenpark?

In het IJM Nettenpark ben je omringt door netten waardoor je veilig rond kunt lopen zonder dat je een klimgordel hoeft te dragen. Dit is een leuk alternatief voor iedereen die het klimbos nog te spannend vindt of daar nog niet groot of oud genoeg voor is. Ons nettenpark bestaat uit diverse routes en leuke elementen zoals o.a. een ballennet en Ninja-warrior-parcours en is met een grootte van ruim 700m2 het grootste nettenpark van Nederland!

Vanaf welke leeftijd mag ik zelfstandig in het nettenpark?

Vanaf 6 jaar mag je zelfstandig in het nettenpark klauteren! Ben je 3-6 jaar? Dan mag je helaas nog niet zelfstandig komen klauteren en moet er iemand met je mee. Kinderen van 3 t/m 5 jaar dienen namelijk begeleid te worden door iemand ouder dan 12 jaar. Hiervoor geldt minimaal 1 begeleider per 5 kinderen. Maar er is vast wel iemand die graag met je mee gaat!

Er geldt een minimumleeftijd van 3 jaar voor toegang tot het nettenpark.

De begeleiders/volwassenen dienen tevens in het bezit te zijn van een geldig ticket. Dit ticket is voor 1 persoon en dus niet overdraagbaar. Hiermee is het bijv. als ouders zijnde niet mogelijk om met 1 ticket samen af te wisselen wie er mee het park in gaat.

Is het nettenpark veilig?

Absoluut! Het nettenpark wordt dagelijks voorafgaand aan de opening volledig gecontroleerd.

Locaties, bereikbaarheid en parkeren
Op welke locatie staat het IJM Klimbos?

Het adres van het IJzeren Man Klimbos is Boslaan 49, 5263 NX Vught. De entree is bij de kassa van het IJM Strandbad. Let wel: je dient entree te betalen voor toegang tot het Strandbad. Dit is nodig om naar het IJM Klimbos te kunnen.

Hoe zit het met bereikbaarheid van IJzeren Man Vught?

IJzeren Man Vught is centraal gelegen in Noord-Brabant. Er is voldoende parkeergelegenheid tot ruim 750 auto’s en gratis parkeren. Zeer goed bereikbaar vanuit: Tilburg (20 min.) | Den Bosch (12 min.) | Utrecht (45 min.) | Eindhoven (28 min.) | Breda (33 min.) | Roosendaal (46 min.) | Rotterdam (59 min.) | Turnhout (52 min.) | Arnhem (46 min.) | Nijmegen (37 min.). Plan je route.

Kan ik gratis parkeren bij de IJzeren Man?

Ja, bij de IJzeren Man is een grote, gratis parkeerplaats beschikbaar. Tip van de dag: parkeer je auto netjes op de parkeerplaats. Houd hierbij rekening met andere gasten. Parkeer je toch aan de straat? Dan loop je het risico dat je auto wordt weggesleept.

Eten & drinken
Mag ik eigen eten en drinken meenemen?

Ja hoor, dat mag mits het gaat om kleine versnaperingen en niet om een koelbox vol aan eten en drinken. Let er wel op dat je geen glaswerk meeneemt. Dit is namelijk niet toegestaan gezien de veiligheid. We willen het risico niet lopen dat er glaswerk in het zand terecht komt.

Welke horeca kan ik bij het Strandbad verwachten?

In zowel het zomer- als winterseizoen kan je bij de Strandbad Kiosk terecht voor diverse warme en koude drankjes & lekkers zoals snoep, koek en chips maar ook frietjes, snacks, belegde broodjes en verse pizza’s. Ook staan er snoep-, chips- en drankautomaten op het park & kun je tevens food & drinks to go verkrijgen bij het afhaalluik aan de buitenzijde van het park (naast de entree). Alle informatie over de horeca bij het IJM Strandbad, vind je hier.

NIEUW | Schuif ook eens aan bij het naastgelegen familierestaurant Madame Zita. Bereikbaar via het Strandbad.

Mag ik op eigen gelegenheid barbecueën?

Open vuur of barbecueën is niet toegestaan. Bij het overtreden van deze regel zal de volledige toegang tot de IJzeren Man worden ontzegd. Hierbij geldt een zero-tolereance-beleid.