Omgeving

IJzeren Man Vught en haar prachtige omgeving

Niet alleen bij de IJzeren Man is van alles te beleven, ook de omgeving liegt er niet om. Ben je in de buurt? Bekijk dan ook de volgende dingen eens. Zeker de moeite waard!

Ben je nog niet zo bekend met IJM Vught? Deze schitterende recreatieplas vind je midden in de bosrijke omgeving van Brabant. Door de jaren heen heeft de locatie een flinke upgrade gehad en is nu dé uitvalsbasis voor een compleet dagje uit aan het water.

 

Prachtige natuur

IJzeren Man Vught is gelegen aan natuurgebied de Vughtse Heide en is omgeven met prachtige bosrijke natuur. Het gebied heeft in het verleden al veel meegemaakt en ondergaan. Zo heeft bijvoorbeeld het laatste heroïsche riddergevecht ‘De Slag van Lekkerbeetjen’ hier plaatsgevonden en heeft ook de Tweede Wereldoorlog zijn sporen achtergelaten op de Vughtse Heide; het Nationaal Monument Kamp Vught en de Fusiladeplaats.

Inmiddels is het gebied dicht begroeid met bomen en struiken en worden de IJzeren Man en de Vughtse Heide gebruikt voor natuurrecreatie. De begroeiing en het water zorgen voor een heerlijke omgeving om te wandelen, fietsen, joggen of paardrijden. Ook is de omgeving van de IJzeren Man een omgeving waar vogels graag zijn. De vogelliefhebber kan hier diverse vogels spotten zoals roodborstjes, winterkoninkjes, gaaien, boomklevers, ijsvogels en gekraagde roodstaarten.

IJzeren-Man-Vught

Nationaal Monument Kamp Vught

De Tweede Wereldoorlog heeft haar wonden achtergelaten op de Vughtse Heide. Het Nationaal Monument Kamp Vught en de Fusiladeplaats zijn zeker een bezoek waard, om meer over de geschiedenis van de omgeving te weten te komen.

Nationaal Monument Kamp Vught:
“Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. De SS had behoefte aan ruimte omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken. In tegenstelling tot andere ‘buitenlandse’ kampen werd kamp Vught opgezet naar het model van andere kampen in nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.”

Lees meer op de website: Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught

Den Bosch om de hoek

‘s-Hertogenbosch, een prachtige vestingstad vol monumenten en een rijke geschiedenis, maar ook eigentijdse en eigenzinnige kunst, hippe conceptstores en mooie boetiekjes in een uniek cultuurhistorisch decor waar menig vrouw haar hartje ophaalt. Al fietsend of wandelend door de stad of varend door de welbekende Binnendieze, leer je Den Bosch pas echt kennen. Ontdek tijdens de pauzes de heerlijke Bourgondische cultuur met al het culinaire lekkers dat de stad te bieden heeft.

Gezellig dagje in de stad gehad?
Kom lekker uitblazen en genieten bij de IJzeren Man!

Borrelen-IJM-Strandhuys

Loonse en Drunense Duinen

Vlakbij de IJzeren Man en de Vughtse Heide vind je Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Dit prachtige natuurgebied is ruim 3.500 hectare groot en ligt midden in Noord-Brabant tussen Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch. Het is een groot gebied met vele verschillende toegangswegen en paadjes dat veel verschillende landschappen met zowel zand, bos en water bevat. Het Nationaal Park ontleent haar bekendheid aan het levende stuifzandencomplex in het centrale gedeelte van het gebied dat behoort tot de meest uitgestrekte van Europa.

De Loonse en Drunense Duinen zijn een ideaal gebied om te wandelen of mountainbiken over een officiële mountainbike route. De natuurlijke omgeving van het park zorgt direct voor een optimale beleving.

IJzeren Man Vught - het ontstaan

Wandel- en fietsroutes

Maak optimaal gebruik van de omgeving en ga eens een rondje wandelen of een eindje fietsen. Er zijn diverse wandelroutes beschikbaar rondom de IJzeren Man, maar ook verder rond de Vughtse Heide.

Boerderijfietsroute | een leuke fietsroute door Vught en Cromvoirt langs monumentale en karakteristieke boerderijen, maar ook langs moderne boerderijen. De route is ongeveer 27 km lang en gaat over verharde en onverharde wegen. Bekijk de route hier.

Wandelroutes | loop een rondje rondom de IJzeren Man, stippel een mooie route uit door de Vughtse Heide, maak er een historische wandeling van of doe een ommetje Cromvoirt. Alle wandelroutes in de omgeving, bekijk je hier.

Signing-IJzeren-Man-Vught